Persbericht uitbreiding Quooker

NU

QUOOKER GROEIT VERDER EN ROB SMITS ONTWERPT DE GROEI


De opdrachtgever aan het woord:


Sober en functioneel met verborgen technisch vernuft. Licht en ruimtelijk, stimulerend en inspirerend. Duurzaam, energiezuinig en toekomstbestendig. Al die woorden zijn van toepassing op het nieuwe gebouw van Quooker, de fabrikant van dé kokendwaterkraan, op bedrijven - terrein Donkersloot in Ridderkerk. Het gebouw dat letterlijk en figuurlijk energie geeft, werd op 13 juni feestelijk geopend door Henk Kamp, minister van Economische Zaken. Met zijn komst geeft de minister blijk van zijn waardering voor Quooker als succesvol voorbeeld van de hedendaagse Nederlandse maakindustrie.


De nieuwbouw van Quooker telt een kleine zesduizend vierkante meter. Het totale bedrijfsoppervlak van Quooker wordt daarmee ruim 11.000 vierkante meter. Deze forse uitbreiding was nodig omdat het bedrijf in de afgelopen vijf jaar enorm is gegroeid. Zowel de omzet als het aantal medewerkers is verdubbeld. Daarom was extra ruimte nodig voor productiefaciliteiten, magazijnruimte en kantoren. Met die extra faciliteiten wil het bedrijf de groeiambities verwezenlijken en de internationale ambities verder uitbreiden.


Maakindustrie

Dit jaar worden wereldwijd zo'n 80.000 Quookers verkocht. Nederland is nog steeds de grootste markt, maar zestig procent van de verkochte Quookers werd naar het buitenland geëxporteerd. De komende jaren zal bij Quooker de nadruk liggen op verdere internationale groei. De productieafdeling van Quooker bevindt zich in Ridderkerk, hier vinden bijna alle werkzaamheden plaats. En dat wil de directie van Quooker, Niels en Walter Peteri, zo houden. Het familiebedrijf ziet volop kansen voor de Nederlandse maakindustrie, als maar volop wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Door voortdurende innovatie kunnen Nederlandse bedrijven nationaal en internationaal grote successen boeken, is de overtuiging van de broers Peteri. Het eigen succesverhaal is een goed voorbeeld. ‘Ontwerpers kunnen alleen écht innoveren als ze precies weten hoe een productieproces in elkaar zit. Door zowel productie als productontwikkeling onder één dak te hebben, kunnen echt vernieuwende producten, als de Quooker, gerealiseerd worden. Blijven innoveren is essentieel voor Nederlandse bedrijven, zeker gezien de toenemende concurrentie uit landen als China.’


Gebouw

Het nieuwe gebouw bestaat uit een uitbreiding van de kantoren, de productiehal en het magazijn. Voor het bouwkundige ontwerp benaderde Quooker Rob Smits van 3d0d buro voor architectuur. Eerder, in 2010 realiseerde 3d0d al een grote uitbreiding van Quooker. Het nieuwe gebouw is hier tegenaan gebouwd. Het gebouw ligt op een driehoekig perceel dat wordt omsloten door de Staalstraat, Lierenstraat en Nijverheidsstraat in Ridderkerk. Voor de architect was van begin af duidelijk dat hij met het gebouw zoveel mogelijk de erfgrenzen van het perceel wilde volgen om de beschikbare grond zo optimaal mogelijk te benutten. Dit zorgt tevens voor de bijzondere, herkenbare vorm van het gebouw, gericht naar de entree van het bedrijventerrein. Omdat het gebouw bijna de hele driehoekige oppervlakte van het bedrijventerrein beslaat, wordt er wel gesproken van ‘Quooker Island’.


Architectuur

Het gebouw heeft een sobere, industriële architectuur. Om de nieuwbouw zo natuurlijk mogelijk te laten aansluiten op de bestaande bouw, zijn de materiaal- en kleurkeuze van het eerdere ontwerp in de nieuwbouw voortgezet. Een massieve betonnen plint, daarboven glas en daarboven een staal - constructie bekleed met antracietkleurige sandwichpanelen vormen de basis van het uiterlijk. De langgerekte ramen die zonder kolom onderbreking vrijwel alle ruimten omhullen geven het gebouw een heel open en horizontaal karakter. Omdat het bouwterrein ongeveer anderhalve meter lager lag dan de straten, konden er onder het kantoordeel dat oversteekt parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Door de combinatie van de overstek en het verschil in straatniveau past het gebouw naadloos in de bestaande stedenbouwkundige situatie.


Interieur

Wie bij Quooker naar binnen gaat, wordt verrast door de hoge, lichte ruimte. De vide is voorzien van een groot daklicht en brengt de bezoeker direct in het lichte hart van het gebouw. De driehoekige vorm van de ruimte leidt bezoekers op een natuurlijke wijze naar de showroom waar kennis kan worden gemaakt met de Quooker-wereld. Naast de diversiteit aan Quooker-producten en hun toepassingen geeft de presentatie ook een overzicht van het onderzoek dat hiervoor is verricht. Er is tevens een wand ingericht waarop de geschiedenis van Quooker te zien is. Blikvanger in de hoge entreeruimte is het lichthouten trapmeubel dat doorloopt tot aan de bovenste verdieping. In dit ‘meubel’ zijn onder meer de receptiebalie, de trap en opbergruimtes opgenomen. De inrichting van de entree en de showroom zijn ontworpen door Ina Meijer en Matthijs van Cruijsen, samen Studio Inamatt. Zij waren verantwoordelijk voor de interieurarchitectuur van het nieuwe gebouw. Om architectuur en interieur vloeiend in elkaar over te laten lopen, trokken ze al in een vroeg stadium samen op met de architect. Smits ontwierp het casco en richtte zich op de ruimtelijke kwaliteit, lichttoetreding en de logistiek, routing. Inamatt ontwierp het interieur van kantoren, entree en kantine en zorgde dat het bouwvolume werd vertaald naar de functies en de gebruikers.


Akoestiek

Omdat Quooker een open bedrijf is, is besloten de kantoorruimte open te houden. De ruimtes zijn verdeeld door kasten die niet alleen opbergruimte bieden, maar ook geluid absorberen. De innovatieve meubels die Inamatt hiervoor heeft ontwikkeld op basis van akoestisch onderzoek, worden door Lensvelt in productie genomen. De goede akoestiek, die ook is verwerkt in de wanden en plafond - eilanden boven de werkplekken, zorgt voor een aangename, rustige werkomgeving. Wie apart wil zitten voor een overleg of telefoongesprek kan terecht in de flexruimtes en vergaderkamers. Deze zijn iets hoger gelegd waardoor je van daaruit makkelijker door de ramen naar buiten kunt kijken.


Sfeer

In tegenstelling tot het strakke, stoere karakter van de buitenzijde, is het gebouw van binnen speels, licht en ruim. Het interieur oogt verfijnder en zachter, onder meer door de veelvuldige toepassing van licht gebeitst hout. Dat hout in combinatie met tapijt onder de werkplekken en textiel op de kastdeuren geeft de kantoorplekken een warme, bijna intieme sfeer. Het interieur is met gevoel voor samenhang vormgegeven zonder de details uit het oog te verliezen. Toch is het industriële karakter van het gebouw nergens verhuld. Het casco is op veel plaatsen in het zicht gelaten en over het plafond zie je buizen, leidingen en vloerplaten lopen. De sterke staalconstructie vormt een wezenlijk onderdeel van de binnenruimten. Juist die contrasten geven het gebouw een bijzonder en prettig karakter.


Vernuftig

Technisch vernuft, bij uitstek een kenmerk van het Quooker-product, zit natuurlijk ook in het nieuwe gebouw. Niet alleen in de bijzondere oplossing voor de akoestiek, maar ook in de inrichting van het magazijn. Daar wordt nu gebruik gemaakt van speciale heftrucks van Jungheinrich, die zelfstandig hun weg vinden langs RFID-sporen die in de vloer zijn aangebracht. Hierdoor zijn smallere gang - paden mogelijk en kunnen de stellingen dichter op elkaar staan, waardoor er veel effectiever gebruik wordt gemaakt van de ruimte in het magazijn.


Duurzaamheid

Duurzaamheid is altijd zwaarwegend in de keuzes van Quooker. Zo dragen de Quooker COMBI reservoirs energielabel A en vindt de productie van de kranen nog altijd in Nederland plaats. Ook in de beslissing om het bestaande pand uit te breiden in plaats van te verhuizen naar een andere locatie, speelde duurzaamheid een rol. De huidige fabriek ligt op een centrale plek binnen de gemeente Ridderkerk. Veel van de werknemers wonen in de directe omgeving en komen op de fiets naar hun werk. Dat belast het milieu minder. Door op de huidige locatie te blijven, worden de karakteristieke industriële gebouwen, die door de jaren heen door Quooker zijn opgekocht en gerenoveerd, niet afgedankt. De nieuwbouw, die tevens de nieuwe entree vormt voor Donkersloot, is een zelfs een opwaardering voor het bestaande bedrijventerrein.


Energieneutraal

Quookers hoge ambitieniveau op gebied van duurzaamheid speelde ook een belangrijke rol in de bouw. Door de integratie van onder andere zonnepanelen, LED-verlichting en een innovatief klimaatbeheersingssysteem, is een energiezuinig gebouw gecreëerd. De 900 zonnepanelen op het dak zijn uitgerust met een optimalisatiesysteem waardoor ze meer rendement opleveren en langer meegaan. In totaal leveren ze zo'n 200.000 kWh, wat genoeg is om het hele gebouw van energie te voorzien. In het gebouw wordt geventileerd met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daarnaast wordt op lage temperatuur verwarmd, wat een flinke besparing in de energiekosten oplevert. Voor een optimaal werkklimaat hebben de productieruimtes vloerverwarming en een koelsysteem waarbij koude lucht de ruimte in wordt geblazen. Verder is het gebouw toekomstbestendig gemaakt. In de maatvoering is rekening gehouden met mogelijke groei. En het is zo gebouwd dat het indien nodig kan worden opgesplitst en voor andere doeleinden kan worden gebruikt.


Bouwinformatie

Opdrachtgever: Quooker b.v. onder leiding van Kirsten v.d. Berg, Ridderkerk

Architect: 3d0d buro voor architectuur / Rob Smits, Eindhoven

Interieurarchitectuur: Studio INAMATT / Ina Meijer en Matthijs van Cruijssen, Pingjum

Bouwkundige uitwerking: Joost Buijs Architecten, Eindhoven i.s.m. 3d0d buro voor architectuur

Constructie: Sterk adviesburo, Breda

Aannemer: Bouwbedrijf v.d. Ven, Veghel

Installaties: Van Thiel Optimaal, Schijndel (W), MG Vloerverwarming / Terberg totaal installaties, Capelle aan den IJssel